Opis
Vitamin E je glavni antioksidant v našem telesu. Naše celice ščiti pred poškodbami kisikovih prostih radikalov. Naravno ga vsebujejo rastlinska olja, tista z več nenasičenimi maščobami ga imajo več, saj tudi njih ščiti pred oksidacijo.
Pod imenom vitamin E poznamo tokoferole. V naravi jih proizvajajo samo rastline in tudi pri njih ima funkcijo zaščite maščob pred oksidacijo.
Vitamin E je v maščobi topni antioksidant, ki inaktivira kisikove proste radikale v membranah, lipoproteinih in drugih telesnih tkivih, sestavljenih iz maščob. Odgovoren naj bi bil tudi za ohranjanje plodnosti. Za razliko od drugih vitaminov, ki imajo v telesu številne funkcije in sodelujejo v mnogih procesih in reakcijah, je naloga vitamina E izključno zaščita pred oksidacijo.
Odgovoren naj bi bil tudi za ohranjanje plodnosti. Za razliko od drugih vitaminov, ki imajo v telesu številne funkcije in sodelujejo v mnogih procesih in reakcijah, je naloga vitamina E izključno zaščita pred oksidacijo.
Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
Vsebnost:
Živilo | Vsebnost vitamina E (mg) | % PDV* |
olivno olje | 14 | 117 |
olje pšeničnih kalčkov | 149 | 1242 |
sončnično olje | 41 | 342 |
bučna semena | 2 | 17 |
arašidi | 8 | 67 |
* PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle. Za vitamin E znaša 12 mg.
Uporaba:
Priporočamo 3 čajne žličke dnevno. Lecitin zamešamo v jogurt, sokove, kakav, žitarice, med ali pa ga posujemo po solati. Za otroke do 12 leta velja polovična dnevna priporočena količina izdelka.
Sestava:
V 180 g: visoko koncentrirani LECITIN, E VITAMIN (180 mg), sredstvo proti sprijemanju: trikalcijev fosfat (0,9 g).
Pakiranje: 180 g
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.