Skodelica čaja, skodelica zdravja
Na svetu vsako sekundo skuhamo in popijemo na tisoče skodelic čaja.
Priprava in pitje čaja kot brezčasne niti povezuje tradicijo in obrede mnogih narodov sveta s sedanjostjo. In trenutkom, ko se ustavimo, ko se ob skodelici čaja razvijejo arome in pogovori.
Pa o zgodovini in navdihujočih zgodbah povezanih s to pijačo kaj več v enem od prihodnjih člankov.
Danes pa nekaj zanimivosti o razdelitvi in različnih postopkih priprave.
Čaj je vodni izvleček drog (posušena rastlina ali del rastline) ali svežih rastlin.
Po sestavi jih delimo na:
- prave čaje (zeleni ali črni),
- sadne čaje,
- zeliščne čaje,
- zdravilne čaje.
Kakovost čaja je odvisna od:
- kakovosti droge,
- stopnje zdrobljenosti (običajno je predpisana na vrsto droge (list, cvet, korenina, plod, seme …),
- topnosti učinkovin drog v vodi (lipofilne učinkovine so slabo topne, odvisno tudi od zdrobljenosti drog in njihove konsistence),
- termostabilnosti učinkovin (pomembna za odločanje o načinu priprave…poparek, infuz ali dekokt).
Z upoštevanjem tega, lahko bistveno vplivamo na kakovost in učinek zdravilnega čaja.
Ko govorimo o zdravilnem čaju, moramo imeti v mislih nekaj pravil, ki tako mešanico za razliko od zeliščnih, sadnih in ostalih čajev, uvrščajo med tradicionalna zdravila rastlinskega izvora.
ZAHTEVE ZA TRADICIONALNA ZDRAVILA:
- pričakovana je verjetnost učinka, klinične študije niso potrebne,
- enaka oblika, odmerki in namen je v uporabi že vsaj 30 let,
- za inhalacije, peroralno ali zunanjo uporabo,
- je primerno in varno za samozdravljenje.
Velja empirično pravilo (nemške standardne licence), da naj čaj vsebuje le 4 – 7 drog, sicer so posamezne v mešanici poddozirane.
Droge, ki sestavljajo čaje, razdelimo na:
– vodilne droge (ena ali več), ki s svojim učinkom odrejajo specifično indikacijo
– dopolnilne droge, ki s svojim učinkom (sinergizem) podpirajo učinek glavnih drog ali blažijo neželene učinke
– pomožne droge, ki izboljšajo okus, aromo in videz čaja
Vodilnih in dopolnilnih drog naj bi bilo najmanj 70%, od tega vodilnih vsaj 40%, pomožnih drog pa naj bi bilo 10 -15%.
Čaji v filter vrečkah:
Prednosti so hitrejša priprava, natančnejše odmerjanje, boljša ekstrakcija in preprečeno razmešavanje drog.
Slabosti pa, da je zaradi fine zdrobljenosti površina droge velika in prihaja do izgube učinkovin zaradi izhlapevanja (eterična olja) ali razpada (čreslovine, eterična olja), kar delno lahko omilimo s sekundarno ovojnino.
Razdelitev čajev po načinu priprave
- poparek (infuz)
- prevretek (dekokt)
- hladni izvleček (macerat)
Poparek / infuz
Predpisano količino droge (navadno 2 čajni žlici) prelijemo s približno 2 dcl vrele vode. Pokrijemo (preprečeno izhlapevanje eteričnih olj).
Pustimo 5-10 minut.
Ta metoda je primerna za pripravi iz listov, cvetov, zeli, skorje, korenin.
Prevretek / dekokt
Predpisano količino droge prelijemo s hladno vodo, segrejemo do vrenja, vremo 5-10 minut. Po tem času prevretek odstavimo, počakamo nekaj minut in odcedimo.
Ta metoda je primerna za trde do zelo trde droge (korenine, les, skorja).
Hladni izvleček / macerat
Predpisano količino droge prelijemo s hladno vodo in pustimo čakati približno 6-8 ur pri sobni temperaturi in potem drogo odcedimo.
Macerat lahko pred zaužitjem segrejemo, ga pa ne zavremo.
Ta priprava je primerna za droge, kjer je pričakovan učinek zaradi vsebnosti spojin, ki so termolabilne.
Lahko je skodelica sadnega ali zeliščnega čaja, ki odžeja in ob katerem je prijetno deliti misli s tistimi, s katerimi nam je prijetno. In so to trenutki, ko je dan še malo lepši, toplejši.
Lahko pa je skodelica zdravilnega čaja.
Za oboje pride pravi čas.
Čas, ko se vsakič znova lahko zavemo modrosti narave.
Sabina Repše, Mag. Farm.